Wat is het verschil tussen digitaal printen en offset printen?
Het digitale tijdperk heeft alles veranderd in onze moderne wereld, zo ook de kunst van het printen en boekdrukken. Hoogtechnologische en geavanceerde digitale drukpersen hebben ervoor gezorgd dat er snel maar ook veel geprint kan worden. Het ‘u vraagt, wij draaien principe’. Maar is deze nieuwe digitale manier van drukken daarom beter dan traditioneel offset printen? En kan digitaal drukken het traditionele drukken vervangen? Als ervaren drukkerij weten we dat het antwoord hierop neen is, en we vertellen je ook meteen graag waarom dat is zo.
Beide printmethodes, offset en digitaal, hebben hun voor- en nadelen. De keuze tussen beide wordt gemaakt per project. Stel jezelf een aantal vragen: is de kwaliteit van de foto’s belangrijk? Wil je papier met speciale effecten laten bedrukken? Wat is de oplage? Moet er variabele info gedrukt worden? Eens je deze vragen beantwoord hebt kun je bepalen welke druktechniek het best aansluit bij jouw wensen.
Het verschil tussen digitaal en offset printen ligt vooral in de manier waarop de tekst en het beeld op het papier overgebracht worden. De twee verschillende manieren van drukken hebben uiteraard ook elk hun eigen kostprijs en hun eigen resultaten.
Welk soort druktechniek is de juiste keuze voor jouw project?
Offset printen
Offset lithografie gebruikt traditioneel aluminium plaatjes om de combinatie van de inkt kleuren (cyaan, magenta, geel en zwart OF PMS of RGB) via rubberen rollen over te brengen op het te bedrukken oppervlak. Het printwerk van een offset drukwerk wordt dus steeds eerst op de aluminium platen gebrand en vervolgens overgebracht op rubberen rollen die het gewenste oppervlak bedrukken. Dit proces wordt ‘offset’ genoemd, omdat de inkt niet rechtstreeks van de metalen platen op het papier gedrukt wordt.
Offset drukwerk kan gebruikt worden om alle soorten oppervlakken te bedrukken. Dit kan papier zijn, maar je kunt net zo goed offset drukken op hout, metaal, leder, kleding en plastic. Deze troef maakt het een multi inzetbare drukmethode.
Bij offset drukken worden kleuren en tekst bovendien bijzonder waarheidsgetrouw weergegeven. Dit maakt deze techniek perfect voor het drukken van designboeken, kunstboeken, luxueuze catalogi, artbooks, fotogravures en magazines.
Digitaal printen
De digitale druktechnologie heeft in tegenstelling tot de offset drukmethode geen aluminium plaatjes en geen rubberen rollen nodig. In plaats daarvan wordt de print rechtstreeks op het te bedrukken oppervlak geprint, met vloeibare inkt of met een poeder toner. Vergelijk het met een geavanceerde versie van je inktjet of laserprinter thuis of op kantoor.
Bij digitaal printen wordt gebruik gemaakt van elektrostatische rollers (drums) die de vier inktkleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) op het papier drukken. Bij digitaal drukken is het moeilijker om de precieze kleuren te printen omdat er niet gekozen kan worden uit alle Pantone kleuren. Dit maakt digitaal drukken eerder interessant voor flyers, invulformulieren, posters, visitekaartjes en drukwerk met kleinere oplages.
Hoe maak je de keuze tussen offset en digitaal printen?
- Als je regelmatig en snel je drukwerk nodig hebt – in eerder lage oplages – dan is digitaal drukwerk wellicht de beste keuze voor jou. Denk aan flyers, posters, visitekaartjes en event brochures.
- Als je gespecialiseerd bent in het uitgeven van grotere oplages, kunstboeken, catalogi en fotoboeken, waarvan de inhoud niet snel verandert, dan is offset drukwerk een betere keuze. Vooral als ook kleuren een belangrijke rol spelen dan is deze laatste methode de beste.